Jak utrzymać w czystości restaurację?

W jaki sposób urządzenia i produkty chemiczne Karcher mogą pomóc w prowadzeniu restauracji lub innego lokalu gastronomicznego?

Restauracja to miejsce, które ma za zadanie przyciągać przede wszystkim przepysznym jedzeniem. Jednak fundamentem dobrej kuchni jest czystość obiektu i to od tego właściciele lokali gastronomicznych powinni zacząć, zanim przygotują menu i dopracują wszystkie potrawy.

Restauracja – czystość to podstawa

Utrzymanie czystości w restauracji to bardzo trudne zadanie z wielu względów. Zabrudzenia powstające w kuchni są niezwykle trudne do usunięcia – tłuste plamy, resztki jedzenia, przypalony tłuszcz, osady na meblach, blatach, ścianach i wentylacji... Wymieniać można długo. Kuchnię trzeba sprzątać każdego dnia, regularnie należy doczyszczać wszystkie kuchenne akcesoria i meble, zaglądając w każdy zakamarek. Ponadto trzeba pamiętać o czystości w sali restauracyjnej oraz w toaletach. Można by pomyśleć, że gotowanie to zaledwie niewielka część pracy, jaka wiąże się z prowadzeniem restauracji.

Wysiłek wkładany w utrzymanie czystości można jednak zmniejszyć, jeśli dysponuje się odpowiednimi sprzętami i środkami chemicznymi. W co warto zaopatrzyć swój lokal, aby ułatwić jego sprzątanie i podnieść poziom higieny? Oto kilka naszych propozycji.

  1. Do sprzątania sali restauracyjnej bez wątpienia przydadzą się automaty, dzięki którym można szybko doprowadzić do porządku podłogi, schody czy okolice wejścia. Zamiatarka, mop elektryczny czy froterka to doskonałe urządzenia przyspieszające prace porządkowe – zwłaszcza gdy obiekt jest duży i często odwiedzany. Ręczne zamiatanie i mycie podłóg w takich miejscach trwa całe wieki. Warto pomyśleć w szczególności o urządzeniach parowych - np. parownicy – które nie tylko dają dobre efekty sprzątania, ale także podnoszą poziom higieny (na ten temat przeczytasz więcej tutaj: Niezwykła moc pary wodnej, czyli skuteczne urządzenia parowe do sprzątania).

  2. Utrzymanie czystości w kuchni wymaga często specjalistycznych sprzętów i środków chemicznych, które poradzą sobie z tłuszczem, resztkami jedzenia i uciążliwymi, tłustymi osadami. Warto zainwestować w urządzenie wysokociśnieniowe, z pomocą którego można doczyścić każdy używany w kuchni sprzęt. Tutaj także sprawdzi się parownica, z pomocą której można wyczyścić np. płytki ścienne, podłogi i inne powierzchnie płaskie.

  3. Kolejnym ważnym miejscem w restauracji jest toaleta. Tutaj higiena musi być utrzymana na najwyższym poziomie i dlatego warto w tym celu używać specjalistycznych urządzeń, jak i akcesoriów do czyszczenia ręcznego oraz profesjonalnych środków chemicznych.

***

W ofercie naszego sklepu można znaleźć różnorodne urządzenia i środki chemiczne oferowane przez firmę Karcher. W wielu przypadkach usprawniły one działanie różnorodnych punktów gastronomicznych. Być może pomogą także Tobie w prowadzeniu restauracji i utrzymaniu higieny? Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Komentarze (0)

Produkty dodane do listy życzeń
Produkt dodano do porównania

Na tej stronie używamy plików cookies i podobnych funkcji do przetwarzania informacji o urządzeniach końcowych i danych osobowych. Przetwarzanie jest wykorzystywane do celów takich jak integracja treści, usług zewnętrznych i elementów stron trzecich, analiza/pomiary statystyczne, spersonalizowanie reklam oraz integracja mediów społecznościowych. Zgoda ta jest dobrowolna, nie jest wymagana do korzystania z naszej strony internetowej i można ją w każdej chwili odwołać.