Efektywne sprzątanie w przemyśle. Cz. I: przemysł spożywczy

Jakich urządzeń czyszczących używać w przemyśle spożywczym?

Profesjonalne sprzątanie to bardzo ważna część działalności przemysłowej. Niezależnie od tego, w jakiej branży działa firma, musi się ona zaopatrzyć w określone sprzęty, które umożliwią doprowadzanie wykorzystywanych przez nią powierzchni do należytego porządku i higieny. W kolejnym cyklu artykułów przedstawimy nasze propozycje urządzeń czyszczących dla przemysłu. W pierwszej kolejności weźmiemy pod uwagę potrzeby przemysłu spożywczego, w którym czystość jest kluczowym warunkiem i wyznacznikiem jakości oraz bezpieczeństwa.

Profesjonalne czyszczenie w przemyśle spożywczym

Czystość w produkcji spożywczej to absolutna podstawa, która jest zresztą regulowana przepisami prawnymi. Przedsiębiorcy działający w branży spożywczej zwykle wykorzystują dwa sposoby czyszczenia: czyszczenie na sucho i na mokro. Dla obu tych metod można znaleźć profesjonalne urządzenia w ofercie Karcher.

  • Czyszczenie na sucho – ta metoda obejmuje takie czynności jak odkurzanie, zamiatanie , czyszczenie suchym lodem. Odkurzacze przemysłowe Karcher skutecznie i szybko usuną brud, drobne śmieci, pyły oraz pozostałości po procesach produkcyjnych. Systemy Karcher do profesjonalnego czyszczenia na sucho oferują szereg akcesoriów, który ułatwi i przyspieszy pracę. Wśród nich znaleźć można między innymi dysze ssące, węże i wkłady filtracyjne. W ofercie producenta znajduje się także profesjonalne urządzenie Ice Blaster, które umożliwia usuwanie kłopotliwych zabrudzeń z tłuszczu, skrobi czy węgla. Suchym lodem z powodzeniem można wyczyścić powierzchnie w zakładach przemysłowych, linie produkcyjne, zbiorniki, piece oraz systemy transportu.

  • Czyszczenie na mokro – dzięki profesjonalnemu czyszczeniu na mokro możliwe jest zachowanie rygorystycznych standardów higieny w przetwórstwie i produkcji spożywczej. Odpowiednie urządzenia w połączeniu z nowoczesnymi środkami czystości pozwolą otrzymać pożądany efekt i zminimalizować koszty. Czyszczenie codzienne oraz okresowe głębokie czyszczenie w przemyśle spożywczym można wykonywać między innymi z użyciem wydajnych stacjonarnych urządzeń wysokociśnieniowych, a także poręcznych urządzeń przenośnych. Umożliwiają one mycie ciśnieniowe, pianowanie, płukanie oraz dezynfekcję powierzchni i urządzeń. Wysokie ciśnienie gorącej lub zimnej wody oraz opracowane z myślą o specyfice branży środki czyszczące gwarantują najwyższy poziom czystości i higieny, a dodatkowe wyposażenie urządzeń, np. specjalne przystawki do czyszczenia powierzchni płaskich, umożliwiają uzyskanie najlepszych rezultatów przy zmniejszonym wysiłku, mniejszym zużyciu wody oraz energii.

Certyfikowane systemy Karcher do czyszczenia na sucho i na mokro to rozwiązanie, dzięki któremu branża spożywcza może się rozwijać, spełniać stawiane jej wymogi i zachowywać najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny. Zachęcamy do zapoznania się z produktami Karcher dostępnymi w naszym sklepie w zakładce "Professional", a w razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.

Komentarze (0)

Produkty dodane do listy życzeń
Produkt dodano do porównania

Na tej stronie używamy plików cookies i podobnych funkcji do przetwarzania informacji o urządzeniach końcowych i danych osobowych. Przetwarzanie jest wykorzystywane do celów takich jak integracja treści, usług zewnętrznych i elementów stron trzecich, analiza/pomiary statystyczne, spersonalizowanie reklam oraz integracja mediów społecznościowych. Zgoda ta jest dobrowolna, nie jest wymagana do korzystania z naszej strony internetowej i można ją w każdej chwili odwołać.